Interessante artikelen

DANTEJAAR 2021

In verschillende artikelen zetten we Dante Alighieri in de schijnwerpers.

Artikelen van Rob Vroom over Dantejaar 2021

Dante_Alighieri's_portrait_by_Sandro_Bot

DANTEDI

Diverse links naar interessante teksten over de naamgever van onze vereniging

Youtube filmpje 1

Youtube filmpje 2

Programma van de RAI over Dantedi

Youtube filmpje 3

Dante Nederland heeft ook een pagina met zeer veel links naar indormatie over leven en werk van Dante Alghieri

 

LEESTIPS

DANTE De biografie van ’s werelds beroemdste dichter. Door R.W.B. Lewis.

Dante Alighieri – Maastricht ontving van de uitgever van dit boek een “recensie-exemplaar” dat ik heb gelezen. Dit is een in 2021 uitgekomen Nederlandse vertaling van het oorspronkelijk uit 2001 daterende boek van de Amerikaanse hoogleraar letterkunde R.W.B. Lewis.

Dit is geen biografie zoals die tegenwoordig gebruikelijk is als het gaat over personen die minder lang geleden leefden. Dus geen informatie uit gesprekken met mensen die de persoon zelf gekend hebben. Ook geen informatie opgedaan uit allerlei archieven.

De informatie waaruit deze biografie is gebouwd komt voornamelijk uit de geschriften van Dante Alighieri zelf, zoals de Vita Nuova, Il Convico, Monarchia en natuurlijk La Divina Commedia en verder uit correspondentie (ook vaak in versvorm) die hij met vrienden voerde. Dit is natuurlijk niet de eerste biografie van Dante, Boccaccio schreef er al een in 1373.

Deze biografie beschrijft de politieke situatie in en om Florence en de rol die de verschillende families en groepen in die stad speelden in de tijd dat Dante, die er geboren is, leefde en geeft zo dus ook historisch beeld van die tijd. Ook Dante’s eigen rol in de politiek wordt beschreven.

Wij lezen hoe Dante voor het eerst Beatrice zag. Hij was toen nog maar 10 jaar oud en zij nog maar 9. Desondanks was hij al vol bewondering.  Op zijn 11e wordt middels een verloving zijn huwelijk geregeld met de dan nog 10-jarige Gemma. Beschreven wordt hoe Dante Beatrice opnieuw zag toen hij 18 was welke ontmoeting leidde tot de levenslange adoratie voor deze onbereikbare vrouw. Hij beschrijft zijn gevoelens na die ontmoeting in een sonnet en daar zullen er nog veel op volgen.

Bijna de helft van deze biografie is gewijd aan La Divina Commedia. Meer nog dan een biografie gaat dit boek dus over dat werk, waarin Dante de mensen uit zijn heden en het verleden onderverdeeld in goed, slecht en nog slechter. De Commedia wordt -op enkele versregels na- vooral beschrijvend en samengevat weergegeven, waarbij ook de in de weergegeven delen voorkomende personen die zich op de 3 verschillende niveaus bevinden (hel-louteringsberg-paradijs) nader worden beschreven zodat duidelijk wordt wie en wat zij waren en waaruit hun daden bestonden die bepaalden waar in het hiernamaals zij terecht kwamen.

De schrijver van deze biografie is een Amerikaan en legt dus nogal eens een relatie met Amerikaanse schrijvers die door Dante beïnvloed zouden zijn. Hij weet zelfs een relatie te leggen tussen Dante en Andy Warhol.

Al met al is dit een boek waarmee de lezer op een ontspannen manier kennis kan nemen van het leven en het werk van Dante Alighieri.

Aardig was nog om in het boek te lezen over Dante’s zoon Pietro Alighieri. Niet alleen schreef hij -in het Latijn- een volledig commentaar op de door zijn vader geschreven Commedia, maar hij -die toch eigenlijk ook uit Florence verbannen was- vestigde zich definitief in de streek rond Verona waar hij in 1353 landerijen en wijngaarden verwierf.  De laatste overlevende uit de stamboom van Pietro Alighieri was ene Ginevra. Zij trouwde in 1540 met graaf Serégo en zij kwamen daarbij overeen dat hun kinderen de naam Serégo Alighieri zouden voeren. Als wij nu, in 2021, aan iemand die voor Dante Alighieri – Maastricht een lezing heeft gehouden als bedankje een fles wijn geven is dat sinds enige tijd steeds een fles van het nog altijd bestaande wijnhuis Serégo Alighieri.

Deze biografie van Dante is natuurlijk verkrijgbaar bij Boekhandel Dominicanen in Maastricht.

 

Peter Rawie

9789401917643_dante___3d__1_.jpg

ITALIA INDIMENTICABILE - PIERO INDIMENTICABILE

In 1986 werd ik door Marijke Knols, toenmalig voorzitter van de Dante Alighieri Maastricht, gevraagd mijn twintigdelige collegereeks voor Fontys Hogeschool over de Italiaanse geschiedenis en cultuur
te bewerken voor de circolo Dante Maastricht. In het Dante seizoen 1986, 1987 en 1988 heb ik vervolgens die ‘Introductie cursus Italia‘ voor telkens zo’n veertig deelnemers met veel plezier verzorgd. 
Hou je er nu mee op?  Dat was de vraag van de deelnemers na afloop van die intro cursus. “Wij willen nog meer Italiaanse kunst!"
Op verzoek van Dante heb ik sindsdien meer dan een kwart eeuw lang elk seizoen een nieuwe cursus gemaakt over de Italiaanse kunst- en cultuurgeschiedenis onder de noemer 
ITALIA INDIMENTICABILE.

Zo bouwde ik in de loop der jaren aan een repertoire van lezingen, referaten en voordrachten over Italiaanse kunst en cultuur, muziek, film, literatuur, steden, landstreken etc 
Ik werd elk seizoen wel door enig comitato van Dante uit Nederland of België gevraagd een lezing te verzorgen, ja zelfs werd ik gevraagd in den lande de hele cursus te komen geven. 
Dat heb ik altijd geweigerd.
ITALIA INDIMENTICABILE was exclusief voor Dante Maastricht !

De apotheose van mijn Maastrichtse Dante-'loopbaan' was de de collegereeks ’Culturele Biografie van Italië’ in 2013 en 2014.

Wie in het verleden ooit aan ITALIA INDIMENTICABILE heeft deelgenomen, weet dat  PIERO DELLA FRANCESCA mijn favoriete kunstenaar is …
Waarom dat zo is…. kunt u lezen in de beide artikelen over twee capolavori van Piero. Veel leesplezier.

Jac van den Boogard. 

DANTE EN GIOTTO

Speciaal voor ons, als leden van Dante, zijn de artikelen waarvan hieronder een foto staat maar dat veel beter leesbaar is op de website van de Groene via onderstaande link.

Klik hier om daarheen te gaan.

 

Ook de reactie van  Rudi Fuchs op het verzoek om dit artikel op onze website te mogen plaatsen willen we u niet onthouden:

"Natuurlijk kunt U mijn stukkie (zo noem ik ze) over Giotto en Dante op de webside zetten van de nobele Vereniging Dante Alighieri. Ik geloof dat ik daar zelf ook ooit lid van was. Overigens ga ik in De Groene nog een tijdje door over die twee: indertijd toen ze elkaar goed kenden in Florence de twee grootste kunstenaars. Daar is geen feitelijk bewijs voor, maar je kunt het zien en lezen in hun werken. Florence was toen zo groot als de binnenstad van Maastricht nu: natuurlijk kwamen die elkaar tegen. Hartelijk, Rudi Fuchs"

20210531_155529.jpg