top of page

Bestuur

Annette3.jpg

Annette Schade

Interesse in andere landen, culturen en talen is mij van huis uit bijgebracht.  Ik liet mijn oog en oor op Italië en het Italiaans vallen toen ik tijdens mijn studententijd de 2CV van een oudere zus naar Rome moest brengen, die daar kunsthistorisch onderzoek deed. Ik viel als een blok voor de klanken van het Italiaans, de sfeer, het eten en de prachtige kunstschatten. Inmiddels volg ik al jaren verschillende taalcursussen van Dante.

Ton.jpg

Ton van Leeuwaarden

Vice-voorzitter

email: ton@dante-maastricht.nl

Ik ben lang geleden begonnen met Italiaans te leren, puur uit interesse en omdat de taal zo mooi klinkt en geheimzinnig is. Ik was daar net mee begonnen toen ons bedrijf werd overgenomen door een Italiaans bedrijf met hoofdvestigingen in Genua en Florence, twee uitdagende totaal verschillende steden. Dit is ondertussen al weer decennia geleden. Het leren van de taal werd daardoor een hele interessante uitdaging.
De bezoeken aan Italië werden steeds frequenter en intensiever en twee jaar hebben we part time in Rapallo gewoond. 
Nu, na mijn pensionering, wil ik me actief inzetten binnen Dante Maastricht om intensief met Italië en het Italiaans bezig te zijn.
Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen en 5 kleinkinderen. Van oorsprong Brabander maar al sinds 1982 woon ik in Maastricht en daarna Eckelrade.

20210722_115613.jpg

Ellen Goorden

Secretaris

Burg. Wijnandsstraat 94
6245 PV Eijsden

email: secretaris@dante-maastricht.nl

Hierbij wil ik mij even voorstellen. Mijn naam is Ellen Goorden-van Wijk, woonachtig in Eijsden. Ben werkzaam bij het Contact & supportcenter van de Fletcher hotels. Sinds 2003 ben ik bezig met de Italiaanse taal, daarmee begonnen na een korte vakantiecursus bij de Volksuniversiteit, zodat het op vakantie in Italië lukte me daar verstaanbaar te maken. Gegrepen door de taal , de muziek en het land heb ik eerst 4 jaar Italiaans gevolgd vlak bij mij over de grens in ’s Gravenvoeren. Vervolgens ben ik lid geworden van Dante Alighieri Maastricht en heb daar een aantal jaren een conversatiecursus gevolgd. Sinds februari 2015 vervul ik de functie van secretaris in het bestuur.

Peter.JPG

Peter Rawie

Italië behoort al lang tot mijn favoriete vakantielanden. Er is daar zoveel te ontdekken aan oude en kunst, oude en nieuwe architectuur, geschiedenis, landschappen, wijn en goede maaltijden, dat ik daar nog lang niet uitgekeken ben.

Dante Alighieri – Maastricht besteed naast haar taallessen ook aandacht aan al deze aspecten van Italië en dat vind ik heel plezierig.

De gemeenschappelijke interesse in alles wat Italië te bieden heeft maakt Dante Alighieri – Maastricht voor mij een vereniging om graag bij te horen en wat werk voor te doen.

Ik doe dat als penningmeester, al vind ik tesoriere een veel beter klinkende functienaam. 

20210910_131111.jpg

Yvonne van den Bergh

Culturele activiteiten

email: cultuur@dante-maastricht.nl

Ciao, mi chiamo Yvonne van den Bergh, sono Olandese, abito a Maastricht ...

 

Zo ongeveer begon ik anderhalf jaar geleden bij Dante aan mijn cursus Italiaans. Ik vond het heerlijk om weer een vreemde taal te gaan leren. En nu, bijna twee jaar verder sta ik versteld hoe vaak in de ondertiteling van een Italiaanse film hetzelfde staat als dat ik denk dat er gezegd is ...

Geboren en getogen in Maastricht, op St. Pieter om precies te zijn, had ik buiten alle ruimte die ik mij maar wensen kon. Op vakantie gingen we niet, we hadden een oude sloep en daarmee voeren we over de Maas naar het grindgat. Daar hadden mijn ouders met vrienden een vlot met een huisje erop. Een hele zomer lang ontbrak het ons aan niets, de vakanties hebben wij nooit gemist.

Mijn liefde voor Italië is dan ook op latere leeftijd pas gekomen. Maar wat geniet ik van dit heerlijke land, de bijzondere natuur, het heerlijke en eenvoudige eten. Maar vooral de gastvrijheid, de hartelijkheid van de mensen die ik er ontmoet en met wie ik steeds beter in gesprek kan.

Een plek bij de cultuurcommissie van het bestuur van Dante brengt Italië nog dichterbij en ik vind het leuk dat ik daar mijn steentje aan mag bijdragen.

hans dohmen.png

Hans Dohmen

Culturele activiteiten

email: cultuur@dante-maastricht.nl

Na verschillende keren Rome en Florence te hebben bezocht, kwam ik via een vriendin van ons in Pescara terecht, de hoofdstad van de Abruzzen. Koken is een van mijn hobby’s en ik mocht daar meewerken bij een traiteur, Alla Chitarra Antica, niet ver van het strand.

Sinds 2015 kom ik daar ieder jaar om een weekje mee te helpen, waarna we verder het land in trekken of in de Abruzzen blijven.

Omdat ik geen woord Italiaans sprak ben ik 1 week op cursus geweest bij een Italiaanse, ten zuidoosten van Rome. Zij gaf ook Italiaanse les aan medewerkers van de Braziliaanse ambassade aan de Piazza Navona in Rome. Momenteel volg ik met veel plezier voor het 4e jaar les bij Dante.

Mijn echtgenote en ik zijn fervente kunstliefhebbers en kunnen in Italië ons hart ophalen. Niet alleen voor de kunst, ook voor het eten. Iedere streek heeft zijn eigen specialiteiten en in Pescara is naast de arrosticini de fiadone “wereldberoemd”.

Ik ben gepensioneerd apotheker, maar wel nog actief als mede-eigenaar van een veilinghuis in Maastricht. Wij hebben 2 kinderen en momenteel 2 kleinkinderen. Van oorsprong Brabander en via Leiden, Deventer, Maasbracht nu alweer 10 jaar woonachtig in Linne.

Met plezier kijk ik uit naar de bestuursfunctie van Dante met cultuur als specifiek aandachtsgebied.

pasfoto 2018.jpg

Epi van Winsen

Wiskundige, via school betrokken geraakt bij Romereizen en nu zeer fanaat Romeganger.

Bijna 60 bezoeken aan de eeuwige stad staan op mijn palmares.

Ik ben groot liefhebber van werken van Caravaggio.

In de jaren 90 heb ik taalcursussen gevolgd bij Dante en daarna heb ik nog een maand in Florence een taalcursus gedaan.

bottom of page