Bestuur

Ton.jpg

Ton van Leeuwaarden

Ik ben lang geleden begonnen met Italiaans te leren, puur uit interesse en omdat de taal zo mooi klinkt en geheimzinnig is. Ik was daar net mee begonnen toen ons bedrijf werd overgenomen door een Italiaans bedrijf met hoofdvestigingen in Genua en Florence, twee uitdagende totaal verschillende steden. Dit is ondertussen al weer decennia geleden. Het leren van de taal werd daardoor een hele interessante uitdaging.
De bezoeken aan Italië werden steeds frequenter en intensiever en twee jaar hebben we part time in Rapallo gewoond. 
Nu, na mijn pensionering, wil ik me actief inzetten binnen Dante Maastricht om intensief met Italië en het Italiaans bezig te zijn.
Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen en 5 kleinkinderen. Van oorsprong Brabander maar al sinds 1982 woon ik in Maastricht en daarna Eckelrade.

20210722_115613.jpg

Ellen Goorden

Secretaris

Burg. Wijnandsstraat 94
6245 PV Eijsden

email: secretaris@dante-maastricht.nl

Hierbij wil ik mij even voorstellen. Mijn naam is Ellen Goorden-van Wijk, woonachtig in Eijsden. Ben werkzaam bij het Contact & supportcenter van de Fletcher hotels. Sinds 2003 ben ik bezig met de Italiaanse taal, daarmee begonnen na een korte vakantiecursus bij de Volksuniversiteit, zodat het op vakantie in Italië lukte me daar verstaanbaar te maken. Gegrepen door de taal , de muziek en het land heb ik eerst 4 jaar Italiaans gevolgd vlak bij mij over de grens in ’s Gravenvoeren. Vervolgens ben ik lid geworden van Dante Alighieri Maastricht en heb daar een aantal jaren een conversatiecursus gevolgd. Sinds februari 2015 vervul ik de functie van secretaris in het bestuur.

Peter.JPG

Peter Rawie

Italië behoort al lang tot mijn favoriete vakantielanden. Er is daar zoveel te ontdekken aan oude en kunst, oude en nieuwe architectuur, geschiedenis, landschappen, wijn en goede maaltijden, dat ik daar nog lang niet uitgekeken ben.

Dante Alighieri – Maastricht besteed naast haar taallessen ook aandacht aan al deze aspecten van Italië en dat vind ik heel plezierig.

De gemeenschappelijke interesse in alles wat Italië te bieden heeft maakt Dante Alighieri – Maastricht voor mij een vereniging om graag bij te horen en wat werk voor te doen.

Ik doe dat als penningmeester, al vind ik tesoriere een veel beter klinkende functienaam. 

Desiree.jpg

Désirée Tonnaer

Bestuurslid

email: desiree@dante-maastricht.nl

Als beeldend kunstenaar ben ik zeer breed geïnteresseerd in cultuur.
De aantrekkingskracht van de schoonheid en het rijke culturele verleden van Italië  noopt mij jaarlijks, samen met mijn partner Heleen,  vele kilometers per auto richting uithoeken van Italië te verslinden. In 2014 strandden we met autopech in Minervigno Murge. Uitgerekend op zaterdag namiddag, wanneer alle garages dicht zijn. Een garagehouder ontving ons toch en constateerde dat het euvel niet meteen verholpen kon worden. Wachtend op een, achteraf niet gekomen, verlossende reactie van de ANWB voor een huurauto, zaten wij vijf uren aan een privé keukentafel tegenover een hartelijk, slechts Italiaans sprekend echtpaar. Wij verstonden niets.  Gênant.  Dit zou ons nooit meer overkomen. 
De taallessen bij Dante zijn ons zeer goed bevallen. Uit betrokkenheid bij de enthousiaste club van Dante Alghieri ben ik nu bestuurslid.

Annette3.jpg

Annette Schade

Bestuurslid PR en activiteiten

email: annette@dante-maastricht.nl

Interesse in andere landen, culturen en talen is mij van huis uit bijgebracht.  Ik liet mijn oog en oor op Italië en het Italiaans vallen toen ik tijdens mijn studententijd de 2CV van een oudere zus naar Rome moest brengen, die daar kunsthistorisch onderzoek deed. Ik viel als een blok voor de klanken van het Italiaans, de sfeer, het eten en de prachtige kunstschatten. Inmiddels volg ik al jaren verschillende taalcursussen van Dante.

pasfoto 2018.jpg

Epi van Winsen

Wiskundige, via school betrokken geraakt bij Romereizen en nu zeer fanaat Romeganger.

Ruim 50 bezoeken aan de eeuwige stad staan op mijn palmares.

Ik ben groot liefhebber van werken van Caravaggio.

In de jaren 90 heb ik taalcursussen gevolgd bij Dante en daarna heb ik nog een maand in Florence een taalcursus gedaan.

Foto JS.jpg

Jos Smits

Cursuscoördinator

email:  cursuscoordinator@dante-maastricht.nl

Sinds ongeveer 20 jaar is Italië ons vakantieland. Om me daar te kunnen redden heb ik 3 jaar cursussen gevolgd bij het talencentrum van Universiteit Maastricht. In de loop der tijd Italië gezien van de Piemonte tot Sicilia en van de Marche tot Elba en Sardegna.

Sinds 3 jaar brengen we onze winters door in het mooiste stukje van Italië, de Salento. Als je er woont i.p.v. op vakantie bent, heb je net wat meer kennis van de taal en gewoontes nodig. Die leer ik graag bij Dante Alighieri in Maastricht. De rest van het jaar wonen we overigens in Eijsden.

Aangezien ik er na mijn pensionering tijd voor heb, wil ik graag mijn ervaring inzetten als cursuscoördinator en ben ik sinds juni 2020 als zodanig lid geworden van het bestuur.