top of page

Bar Insieme

Meestal spreken we de Italiaanse taal alleen als we in Italië op vakantie zijn. 

Om ons hier nog beter op voor te bereiden organiseert het bestuur van Dante Alighieri Maastricht een maandelijks “taalcafé”, onder de naam BAR INSIEME.  

De setting is simpel. Iedereen is welkom en er is slechts één spelregel: "Er wordt enkel Italiaans gesproken." 

Aanvang               20.00u tot 22.00u 

Locatie                 Bistrot On Top, Scharnerweg 131, 6224 JD Maastricht 

Wanneer              Normaal iedere eerste woensdag van de maand maar de volgende is op woensdag 14 augustus. Daarna volgt 4 september.

Aanmelden:          is niet nodig

 

Wij organiseren deze avond voor iedereen die zijn spreekvaardigheid in het Italiaans wil onderhouden of ontwikkelen en waar in een ongedwongen sfeer samen met elkaar Italiaans gesproken wordt. Als het ware een gezellige avond in een barretje in Italië gezellig kletsen met de Italiaanse gasten. 

De consumpties zijn voor eigen rekening.  


De hoofdpunten op een rij:
Na 18:00 uur kun je gratis parkeren en het is op korte loopafstand van het station.
De opzet is dat er slechts één regel is: We spreken die avond uitsluitend Italiaans.
We beginnen om 20:00 uur en na 45 minuten wisselen we van groepen. Waar we over praten is geheel aan de deelnemers, er zijn geen vooraf gekozen onderwerpen. Het is ook geen les of cursus.
Je hoeft niet perfect Italiaans te spreken om mee te doen aan het taalcafé. Het is laagdrempelig en geschikt voor al onze cursisten. Plezier beleven in een gezellige ambiance en tegelijk je taalvaardigheid verhogen is het doel.
Uiteraard kunnen we tijdens de gesprekken genieten van een drankje. Het is de bedoeling uw eigen consumpties af te rekenen aan het einde van de avond.
Toegang is gratis voor leden en niet-leden. Iedereen is welkom mits aan onze enige spelregel wordt voldaan.

Verder biedt "On Top" nog voor die avond een speciaal 2-gangen menu aan in Italiaanse stijl voor € 25,-- per persoon, aanvang tussen 18:00 en 18:30 uur. Gelieve van tevoren te reserveren als u gebruik wil maken van het diner bij On Top, telefoon 043 362 70 99 of INFO@BISTROTONTOP.NL.

We hopen van harte u de volgende keer opnieuw of voor het eerst te mogen begroeten.
U hoeft zich niet aan te melden voor deze avond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verslag van woensdag 7 juni 2023

Woensdag 7 juni werd in Bistrot On Top, aan de Groene Loper, weer een taalcafe, ons Café Insieme gehouden. 

Wederom was er de gelegenheid om, bij vooraf reservering, vanaf 18.00u een hapje tegen ‘Dante tarief”, te nuttigen. Een van de restaurantgasten was zeer lovend over de kwaliteit van deze maaltijd, 7 juni. 

Het taalcafé is inmiddels gegroeid tot een vast moment, zijnde elke eerste woensdagavond van de maand, het hele jaar door. 

Het taalcafé begint om 20.00uur. 

 

"Gestreeld en gelokt door een prachtige zomerzon besloten we aan een grote tafel op het buitenterras te gaan zitten. Het gezelschap bevatte 12 personen. Enkelen komen iedere maand en vormen daardoor al een vaste kerngroep van deze bijeenkomst. Toevallig was niemand van het Dante bestuur in de gelegenheid aanwezig te kunnen zijn. Ik, Désirée,  als ‘oud bestuurder ’nam graag namens het bestuur ‘de honneurs waar’. 

 Reeds eerder waren enkele docentes aanwezig bij de bar Insiema bijeenkomsten, echter, elke keer worden we verrast door de vaste maandelijkse aanwezigheid van Dante ’s nieuwe sympathieke docente Louisa. 

Zij stelt zich steeds ruiterlijk op om voor de aanwezige gasten, op verzoek, een woord te vertalen, een grammaticale uitleg te geven of een typisch Italiaans gebruik toe te lichten. Zij doet dat met een innemende hartelijke glimlach, mooi!  

Uiteraard gingen de meeste gesprekken over de vakantie initiatieven. Wie gaat wanneer waar naartoe en, uiteraard wie was daar al ooit geweest….Echter, ook in persoonlijke gesprekken was eenieder heel open over persoonlijke levens pericelen.  Zoals gebruikelijk wisselden we na drie kwartier van zitplaats, om uiteindelijk, in deze ontmoeting, met eenieder een sympathiek contact te hebben gehad. 

Ik leerde weer  nieuwe Italiaanse woorden, echter, een woord was voor mij totaal onbekend; het betreft een autobus / koets, die in de spreektaal wordt aangeduid als “Pullman….” 

Bijgevoegde foto’s getuigen van dit gezellige samenzijn." 

Désirée Tonnaer. 

 

20230607_203939.jpg
bottom of page