top of page

Recente activiteiten

Schermafbeelding 2024-01-12 om 19.47.01.png

Lezing Koffiebars en carabinieri door Miriam Bunnik

Locatie Dominicanen Boekhandel.
Woensdag 20 maart 2024 inloop 19.30, aanvang lezing 20.00 uur

De lezing is gratis voor leden, introducees betalen EUR 5.

Over haar boek:

Iedereen weet wel iets over Italië: dat er een scheve toren staat, dat ze er pasta eten en dat ze er goed kunnen voetballen. Maar er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over dit prachtige land, met zijn bergen, stranden en vulkanen. Koffiebars en carabinieri brengt je dieper het land in dan je zelf als toerist zou komen. Niet eerder kwamen geschiedenis, reizen en echte mensen zo mooi bij elkaar in één boek over Italië.

Italië-expert Miriam Bunnik reist door de laars, op zoek naar de verhalen achter typisch Italiaanse verschijnselen. Van klassiekers als caffè, de Fiat 500 en pizza, tot belangrijke Italiaanse historische personen over wie je weleens hebt gehoord, zoals Garibaldi en Dante. Van de vanzelfsprekende liefde van Italianen voor hun geboorteplaats tot de herkomst van de Italiaanse vlag. Miriam ontmoet onderweg Italianen die er alles over weten en die haar vertellen over hun passies, tradities en cultuur. Ze zit bijvoorbeeld op de bank bij een fanatieke voetbalsupporter, eet een bordje pasta bij een traditionele pastamaakster en wisselt van gedachten met een toegewijde carabiniere. Zo brengt ze de rijke geschiedenis en cultuur van Italië tot leven.

Dante Alighieri Maastricht verloot aan het einde van de lezing een boek van de schrijver.

ellenaferante.jpg

Fine Stagione en Lezing "Een snelcursus over Elena Ferrante van A-Z"

Locatie Dominicanen Boekhandel.
Woensdag 17 april 2024 inloop 19.30, aanvang lezing 20.00 uur

De lezing is gratis voor leden, introducees betalen EUR 5.

Wie is “Elena Ferrante”? Een mysterieuze vrouw, een man, of een heel team van schrijvers en vertalers? Vele onderzoekers hebben geprobeerd te ontdekken wie er schuilt achter deze artiestennaam, en met succes. Welke zijn de meest betrouwbare technieken om de identiteit van een auteur te achterhalen? En kan je die ook zelf toepassen op je favoriete werken? Tijdens dit flitscollege zullen we ons buigen over de literaire kwaliteit van het fenomenale succes van Elena Ferrante’s bestellers, de hype, de Ferrante-koorts, met oog voor de film-en tv-adaptaties.


Spreker:
Carmen Van den Bergh is docent Moderne Italiaanse Letterkunde aan de Universiteit van Leiden.

haarzuilens2.png

Italie Evenement Haarzuilens


Zaterdag 1 juni 2024 

Al voor de 21e keer wordt dit jaarlijkse evenement georganiseerd.

Ieder jaar is het een succesvol festijn met aandacht voor het Italië van vandaag.

Er is steeds een gevarieerd programma met muziek en dans, presentaties door producenten van allerlei artikelen en producten en uiteraard terrasjes met Italiaanse drankjes en gerechten. Dante Alighieri Nederland is één van de vaste standhouders.
Tijdens het evenement bestaat de mogelijkheid om (tegen betaling) het Kasteel de Haar van binnen te bekijken. Dit kasteel is in zijn huidige vorm ontworpen door Pierre Cuypers en nog steeds in het bezit van de nazaten van diens opdrachtgevers baron Etienne van Zuylen van Nijevelt en zijn vrouw Hélène de Rothschild.

Bij voldoende belangstelling organiseert Dante Alighieri – Maastricht voor haar leden een excursie naar dit evenement op zaterdag 1 juni 2024. Het vervoer naar Haarzuilens gebeurt dan per bus. Per lid is 1 introducé welkom.
Op het evenement zelf is iedere deelnemer vrij de tijd in te delen.
 
Bij aanmelding van meer dan 30 personen is de toegangsprijs voor leden, evenals niet leden, € 12,- per persoon.
Leden van Dante Maastricht krijgen de busreis door Dante aangeboden.
Niet leden betalen een bijdrage voor de bus van € 10,-
Inschrijving uiterlijk 15 maart.
Leden krijgen dus voor € 12,- per persoon én de reis én de toegang tot dit Italië festijn. (Bij aanmelding van meer dan 30 personen)

Deelname aan deze excursie staat open voor elk lid van Dante Alighieri – Maastricht, die zich kan laten vergezellen door maximaal 1 introducé.

U kunt zich nu voorlopig voor deze excursie aanmelden door een e-mail te sturen naar 
evenement@dante-maastricht.nl, vermeld u daarin uw naam en woonadres en met hoeveel personen u wilt deelnemen. Doe dit uiterlijk 15 maart 2024. Zo snel mogelijk daarna ontvangt u verdere informatie.
Deze excursie gaat enkel door bij aanmelding van meer dan 30 personen.

bottom of page