top of page

Recente activiteiten

Illustratie William Rossi.jpeg

Nazaten van Leonardo: Italië’s autowereld in de 20e eeuw

Locatie: Dominicanen Boekhandel.Maastricht
Woensdag 18 oktober 2023 Aanvang: 20:00 uur

Nazaten van Leonardo:  Italië’s autowereld in de 20e eeuw door  Kees van Stokkum

Italië heeft in de 20e eeuw een uitgebreide activiteit op mobiliteitsgebied gekend. Er zijn vele honderden auto- en motorfietsconstructeurs actief geweest. Daarvan is het grootste deel in de nevel van het verleden verdwenen.

Terugblikkend daarop zijn in de automobielsector enkele parallelle ontwikkelingen te duiden:

  • Het ontstaan van omvangrijke, industriële, ondernemingen zoals Alfa-Romeo, Fiat, Lancia;

  • De activiteiten van individuele constructeurs zoals Ferrari, Lamborghini, Maserati;

  • De invloed van carrosserie-ontwerpers, bijvoorbeeld van Bianchi Anderloni, Boano, Farina, Gandini, Giugiaro.

Een aantal namen c.q. ondernemingen heeft de overgang naar de 21e eeuw overleefd. Niet alle onafhankelijk, maar de meesten onder de paraplu van de Fiat-holding.

Lezinggever Kees van Stokkum neemt je mee in een overzicht van die ontwikkeling. Hij heeft uitgebreide ervaring met de Italiaanse autowereld. In de zomer van 1967 maakte hij zijn eerste reis naar Italië, om o.a. Abarth, Ferrari en Maserati te bezoeken. Vanaf de herfst in datzelfde jaar is hij in diverse  functies werkzaam geweest in de wereld van de Italiaanse automobielen in ons land, zowel bij dealers als importeurs (Alfa-Romeo, Maserati, Ferrari). In 1982 richtte hij zijn eigen onderneming Italauto in Achterveld op, als reparatiebedrijf voor speciale Italiaanse auto’s. Dit bedrijf is, onder een nieuwe eigenaar, nog steeds volop actief (www.italauto.nl).

Naast het eigenhandig werken aan vooral Alfa Romeo’s, De Tomaso’s, Ferrari’s, Lamborghini’s, Lancia’s, Maserati’s… is Kees ook altijd bezig geweest met onderzoek naar de historie van de Italiaanse automobielwereld.

Daarbij heeft hij zich in de laatste decennia vooral op de geschiedenis en de onderlinge verhoudingen van de autoconstructeurs in en rond de stad Modena gericht.

Naast het voortdurende uitbreiden van de Ferrari-fabriek, heeft hij de ambities en plannen van Bugatti en Cizeta, De Tomaso, Lamborghini en Maserati van dichtbij kunnen volgen.

Een inkijk in de algemene autohistorie van Italië, waarbij ook de rol die vooral Modenese bedrijven in de Italiaanse en internationale racewereld hebben gespeeld zal worden belicht.

logo_dante comitato di Maastricht_edited_edited_edited.jpg

Eten, drinken en ontmoeten

Locatie en nadere informatie volgen.
Woensdag 15 november 2023 

Nadere informatie volgt zo spoedig mogelijk.

nelissen_edited.jpg

Het Werelderfgoed van UNESCO in Italië

Locatie en nadere informatie volgen.
Woensdag 13 december 2023 

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van het Werelderfgoed van UNESCO. Voor de in Italië geïnteresseerden, zoals onze leden van Dante Alighieri, zal het nauwelijks of geen verbazing wekken dat Italië het land is met de meeste sites op de Werelderfgoedlijst. Italië is namelijk een land met een zeer rijke (materiële) cultuur. Uit alle perioden van de geschiedenis zijn relicten bewaard gebleven en een groot aantal ervan is geplaatst op de prestigieuze lijst van UNESCO.

Prof. dr. Nico Nelissen zal ingaan op de organisatie die voor het Werelderfgoed verantwoordelijk is, de procedures die worden gehanteerd bij het nomineren, plaatsen en afvoeren van potentiële sites op de lijst, alsook de criteria die hierbij worden gehanteerd. Hij neemt ons vervolgens mee op een tocht langs de verschillende steden, gebouwen en plekken in Italië die op deze lijst staan. Natuurlijk zijn dat Rome, Florence, Siena, San Gimignano en Bologna, maar er zijn ook vele andere plekken die wat minder bekend zijn, zoals Crespi d’Adda en Ivrea. Aan de hand van prachtige beelden brengen we een bezoek aan steden en plekken verspreid over heel Italië, waarbij de architectuurliefhebber volop aan zijn trekken komt. Maar wat zijn nu de redenen om deze steden en plekken op de de Werelderfgoedlijst te plaatsen? En … wat zijn de voor- en nadelen van de plaatsing op deze lijst?

bottom of page