De docenten

Giusy2.jpg

Giusy Anfuso

Mijn naam is Giusy Anfuso.  Ik ben geboren en opgegroeid op Sicilië. Na de middelbare school ben ik politieke wetenschappen gaan studeren aan de Universiteit van Catania. Van meet af aan was het echter mijn wens om naar het buitenland te gaan. In mijn derde studiejaar werd ik door Nederlandse vrienden uitgenodigd om naar Rotterdam te komen. Daar hoorde ik dat men op zoek was naar een Italiaanse docente om les te geven aan kinderen met een Italiaanse achtergrond.  Beheersing van Nederlands, Engels of  Frans was een vereiste.

Ik koos voor het Nederlands. Drie maanden later ging ik op sollicitatiegesprek (in het Nederlands) en werd ik aangenomen om in Zuid-Limburg, om precies te zijn in de Oostelijke Mijnstreek, Italiaanse les te geven aan Italiaanse kinderen op basisscholen.

In 1983 heb ik tevens de volledige lesbevoegdheid behaald aan de PABO in Eindhoven.

Om de passie voor mijn vaderland te delen met anderen heb ik, naast het lesgeven, diverse activiteiten ontwikkeld die èèn ding gemeenschappelijk hebben: de liefde voor de Italiaanse taal, de cultuur en niet te vergeten de echte Italiaanse keuken. Deze activiteiten heb ik gebundeld in "La Vera Differenza".

Professionaliteit, punctualiteit, creativiteit en functionaliteit zijn mijn belangrijkste waarden waarbij de zoektocht naar de ideale balans altijd een mooie uitdaging blijft.

Deze doelen herken ik ook in Dante  Maastricht!

claudia.png

Claudia Campagna

In het prachtige Venetië geboren, ben ik in Mestre opgegroeid. Met heel veel passie heb ik jarenlang in Rome als dierenarts gewerkt. De liefde voor mijn man heeft mij 16 jaar geleden naar Maastricht gebracht. De diepe interesse en nieuwsgierigheid dat Nederlanders voor de Italiaanse taal en cultuur tonen hebben de basis gelegd voor mijn “tweede leven”: het doceren van de Italiaanse taal en cultuur.

Wat voor mij belangrijk en onmisbaar is als ik les geef? De interactie tussen cursisten, de culturele aspecten die met de taal verbonden zijn, een ontspannen en communicatieve lesomgeving.

Koken is ook mijn grote passie: workshops geven over de Italiaanse keuken, gelinkt aan de Italiaanse taal en cultuur, is voor mij een belangrijke aspect van het communiceren en dit doe ik met heel veel plezier.

Daniela2.jpg

Daniela Fantin

Mijn naam is Daniela Fantin, ik kom uit Varese, een stad in Noord-Italië, niet ver van het schitterende Lago Maggiore . Na mijn universitaire studie Vreemde Talen en Letterkunde in Milaan, ben ik in de jaren ‘80 naar Nederland verhuisd. De zuidelijke sfeer van Maastricht heeft ervoor gezorgd dat ik me snel thuis ben gaan voelen. Daarnaast houden mijn ‘wortels’ mij sterk verbonden met Italië, waar ik heel graag en vaak ben en waarvan ik de vele culturele en maatschappelijke gebeurtenissen op de voet volg. Vanzelfsprekend blijft een belangrijk aspect van de Italiaanse cultuur, de authentieke Italiaanse keuken, een grote passie van mij! Zoals de meeste Italianen praat ik graag over eten en vind ik koken en eten met familie en vrienden een feest. Ik heb altijd het voorrecht gehad te kunnen werken met mijn prachtige Italiaanse taal. Jarenlang ben ik taaldocent geweest aan de Tolk-Vertaler Opleiding in Maastricht en al een lange tijd ben ik met veel plezier verbonden aan Dante Alighieri Maastricht. Vooral de doelstellingen van deze vereniging , o.a. het verspreiden van de Italiaanse taal door middel van goede cursussen,  spreken mij heel erg aan en daarvoor span ik me dan ook graag in. Ik onderzoek graag waar de struikelblokken liggen bij het leren van de Italiaanse taal en hoe ik als docente dat leerproces optimaal kan ondersteunen. Ik vind het een uitdaging mijn jarenlange ervaring te combineren met de ontwikkelingen van de moderne didactiek. Enkele jaren geleden heb ik me hier opnieuw in verdiept door het volgen van een interessante master aan de Universiteit van Venetië. Nieuwe technologieën en communicatieve aanpak bieden talloze nieuwe mogelijkheden.  In mijn lessen speelt interactie een grote rol. In een ontspannen sfeer gaat iedereen vrijwel direct  het gesprek aan, zowel met medecursisten  als in groepsverband. Zo kom je snel over de drempel heen en spreek je al snel een aardig woordje Italiaans! Enthousiasme en plezier in werken met cursisten is wat mij kenmerkt. Samen bezig zijn om een taal te leren, verbindt, verrijkt en geeft energie. Als die taal, zoals het Italiaans, ook nog eens bijzonder mooi is, gaat er een wereld voor je open!

CETTA AGO2018 (2).jpg

Concetta Manzo

Ciao! Ik ben Concetta en kom uit Palermo, de hoofdstad van Sicilië.

Daar heb ik in 1992 mijn studie op de Vertaalacademie afgerond en ben ik als tolk Italiaans-Engels afgestudeerd. Begin 1993 ben ik voor de liefde naar Nederland verhuisd.

Door werk van mijn man ben ik ook in Nederland vaak verhuisd en heb ik in Midden Limburg en Zuid-Holland gewoond. Uiteindelijk, ben ik met mijn gezin weer in Limburg komen wonen en wel in Maastricht. Het zuiden trekt mij echt aan en ik vind Maastricht de mooiste stad van Nederland.

Ik ga regelmatig terug ‘naar huis’ waar mijn hele Italiaanse familie woont. En hier in Nederland luister ik bijna elke dag in streaming naar Italiaanse radio.

Ik heb jarenlange ervaring als vertaalster, tolk, online content editor en marketeer, klantenservice medewerkster en natuurlijk docente Italiaans opgedaan.

Dante Alighieri is een vereniging die zich tot doel stelt de Italiaanse taal en cultuur te bevorderen in heel Nederland. Het is voor mij dus een groot genoegen om voor Dante in Maastricht te kunnen werken.

De Italiaanse taal, geschiedenis en kunst zijn altijd onder mijn grote passies geweest.

Dat is duidelijk te merken tijdens mijn lessen, waarin ik niet alleen met veel enthousiasme de grammatica uitleg en interactief met de cursisten bezig ben, maar ook veel gebruiken, gebaren, gezegden en geschiedenis of actualiteit anekdotes behandel.

Op deze manier, kan de cursist een ‘levende taal’ leren spreken!

A presto bij Dante Alighieri!

Mieke Martens.jpg

Mieke Martens

Mijn naam is Mieke Martens, geboren en getogen Limburgse. Na mijn eindexamen Gymnasium in Sittard ben ik in Utrecht Franse taal- en letterkunde gaan studeren en na mijn doctoraal niet naar Frankrijk, maar naar Italië verhuisd. Na 40 jaar  “Bel Paese” ben ik sinds november 2017 weer woonachtig in mijn eerste vaderland, “terug van weg geweest” zoals Nederlandse vrienden en bekenden vaak reageren.

In al die tussenliggende jaren heb ik met veel plezier in Italië gewoond en aanvankelijk natuurlijk een heel ander land aangetroffen dan de huidige toerist kent. Mijn eerste woonplaats was Turijn, in de zeventiger jaren een boomende industriestad met enorme luchtverontreiniging. Evenals duizenden Zuid-Italianen kwam ook ik terecht bij “Mamma Fiat”, nl. als freelance docente Frans en Nederlands en na een aantal jaren ben ik begonnen als vertaalster.

De mogelijkheid om enkele dagen na mijn definitieve terugkeer naar Nederland meteen bij Dante Alighieri in Maastricht als docente Italiaans te kunnen aantreden, is voor mij een enorme uitdaging en wellicht ook een steuntje in de rug om de overgang van Italië naar Nederland soepeler te laten verlopen en mijn herinburgering te versnellen. Het is voor mij bovendien een voorrecht om mijn passie voor taal in het algemeen en Italiaans in het bijzonder te mogen overdragen aan gemotiveerde, enthousiaste volwassenen, die om de meest uiteenlopende redenen geïnteresseerd zijn in de taal en cultuur van “het land waar de citroenen bloeien”.