top of page

De docenten

claudia.png

Claudia Campagna

In het prachtige Venetië geboren, ben ik in Mestre opgegroeid. Met heel veel passie heb ik jarenlang in Rome als dierenarts gewerkt. De liefde voor mijn man heeft mij 16 jaar geleden naar Maastricht gebracht. De diepe interesse en nieuwsgierigheid dat Nederlanders voor de Italiaanse taal en cultuur tonen hebben de basis gelegd voor mijn “tweede leven”: het doceren van de Italiaanse taal en cultuur.

Wat voor mij belangrijk en onmisbaar is als ik les geef? De interactie tussen cursisten, de culturele aspecten die met de taal verbonden zijn, een ontspannen en communicatieve lesomgeving.

Koken is ook mijn grote passie: workshops geven over de Italiaanse keuken, gelinkt aan de Italiaanse taal en cultuur, is voor mij een belangrijke aspect van het communiceren en dit doe ik met heel veel plezier.

Daniela2.jpg

Daniela Fantin

Mijn naam is Daniela Fantin, ik kom uit Varese, een stad in Noord-Italië, niet ver van het schitterende Lago Maggiore . Na mijn universitaire studie Vreemde Talen en Letterkunde in Milaan, ben ik in de jaren ‘80 naar Nederland verhuisd. De zuidelijke sfeer van Maastricht heeft ervoor gezorgd dat ik me snel thuis ben gaan voelen. Daarnaast houden mijn ‘wortels’ mij sterk verbonden met Italië, waar ik heel graag en vaak ben en waarvan ik de vele culturele en maatschappelijke gebeurtenissen op de voet volg. Vanzelfsprekend blijft een belangrijk aspect van de Italiaanse cultuur, de authentieke Italiaanse keuken, een grote passie van mij! Zoals de meeste Italianen praat ik graag over eten en vind ik koken en eten met familie en vrienden een feest. Ik heb altijd het voorrecht gehad te kunnen werken met mijn prachtige Italiaanse taal. Jarenlang ben ik taaldocent geweest aan de Tolk-Vertaler Opleiding in Maastricht en al een lange tijd ben ik met veel plezier verbonden aan Dante Alighieri Maastricht. Vooral de doelstellingen van deze vereniging , o.a. het verspreiden van de Italiaanse taal door middel van goede cursussen,  spreken mij heel erg aan en daarvoor span ik me dan ook graag in. Ik onderzoek graag waar de struikelblokken liggen bij het leren van de Italiaanse taal en hoe ik als docente dat leerproces optimaal kan ondersteunen. Ik vind het een uitdaging mijn jarenlange ervaring te combineren met de ontwikkelingen van de moderne didactiek. Enkele jaren geleden heb ik me hier opnieuw in verdiept door het volgen van een interessante master aan de Universiteit van Venetië. Nieuwe technologieën en communicatieve aanpak bieden talloze nieuwe mogelijkheden.  In mijn lessen speelt interactie een grote rol. In een ontspannen sfeer gaat iedereen vrijwel direct  het gesprek aan, zowel met medecursisten  als in groepsverband. Zo kom je snel over de drempel heen en spreek je al snel een aardig woordje Italiaans! Enthousiasme en plezier in werken met cursisten is wat mij kenmerkt. Samen bezig zijn om een taal te leren, verbindt, verrijkt en geeft energie. Als die taal, zoals het Italiaans, ook nog eens bijzonder mooi is, gaat er een wereld voor je open!

CETTA AGO2018 (2).jpg

Concetta Manzo

Ciao! Ik ben Concetta en kom uit Palermo, de hoofdstad van Sicilië.

Daar heb ik in 1992 mijn studie op de Vertaalacademie afgerond en ben ik als tolk Italiaans-Engels afgestudeerd. Begin 1993 ben ik voor de liefde naar Nederland verhuisd.

Door werk van mijn man ben ik ook in Nederland vaak verhuisd en heb ik in Midden Limburg en Zuid-Holland gewoond. Uiteindelijk, ben ik met mijn gezin weer in Limburg komen wonen en wel in Maastricht. Het zuiden trekt mij echt aan en ik vind Maastricht de mooiste stad van Nederland.

Ik ga regelmatig terug ‘naar huis’ waar mijn hele Italiaanse familie woont. En hier in Nederland luister ik bijna elke dag in streaming naar Italiaanse radio.

Ik heb jarenlange ervaring als vertaalster, tolk, online content editor en marketeer, klantenservice medewerkster en natuurlijk docente Italiaans opgedaan.

Dante Alighieri is een vereniging die zich tot doel stelt de Italiaanse taal en cultuur te bevorderen in heel Nederland. Het is voor mij dus een groot genoegen om voor Dante in Maastricht te kunnen werken.

De Italiaanse taal, geschiedenis en kunst zijn altijd onder mijn grote passies geweest.

Dat is duidelijk te merken tijdens mijn lessen, waarin ik niet alleen met veel enthousiasme de grammatica uitleg en interactief met de cursisten bezig ben, maar ook veel gebruiken, gebaren, gezegden en geschiedenis of actualiteit anekdotes behandel.

Op deze manier, kan de cursist een ‘levende taal’ leren spreken!

A presto bij Dante Alighieri!

Mieke Martens.jpg

Mieke Martens

Mijn naam is Mieke Martens, geboren en getogen Limburgse. Na mijn eindexamen Gymnasium in Sittard ben ik in Utrecht Franse taal- en letterkunde gaan studeren en na mijn doctoraal niet naar Frankrijk, maar naar Italië verhuisd. Na 40 jaar  “Bel Paese” ben ik sinds november 2017 weer woonachtig in mijn eerste vaderland, “terug van weg geweest” zoals Nederlandse vrienden en bekenden vaak reageren.

In al die tussenliggende jaren heb ik met veel plezier in Italië gewoond en aanvankelijk natuurlijk een heel ander land aangetroffen dan de huidige toerist kent. Mijn eerste woonplaats was Turijn, in de zeventiger jaren een boomende industriestad met enorme luchtverontreiniging. Evenals duizenden Zuid-Italianen kwam ook ik terecht bij “Mamma Fiat”, nl. als freelance docente Frans en Nederlands en na een aantal jaren ben ik begonnen als vertaalster.

De mogelijkheid om enkele dagen na mijn definitieve terugkeer naar Nederland meteen bij Dante Alighieri in Maastricht als docente Italiaans te kunnen aantreden, is voor mij een enorme uitdaging en wellicht ook een steuntje in de rug om de overgang van Italië naar Nederland soepeler te laten verlopen en mijn herinburgering te versnellen. Het is voor mij bovendien een voorrecht om mijn passie voor taal in het algemeen en Italiaans in het bijzonder te mogen overdragen aan gemotiveerde, enthousiaste volwassenen, die om de meest uiteenlopende redenen geïnteresseerd zijn in de taal en cultuur van “het land waar de citroenen bloeien”.

Luisa.png

Luisa Prearo

Ciao, mi chiamo Luisa e vengo da Rovigo, una piccola cittadina nel sud del Veneto ma sono cresciuta fra Venezia, Padova, Bologna, Undine e Senigaglia. Sono Sposata con Marco, che di italiano ha solo il nome, ma è Olandese.

Sono arrivata in Olanda nel 2009 per insegnare Italiano ai bambini italiani residenti in Olanda. Con il tempo ho ampliato il mio settore di lavoro anche agli adulti. Dal 2014 vivo in Belgio nel Voerstreek. Insegnare mi piace, perche più che fornire informazioni, imparo dai miei studenti. Insegnare ed apprendere sono due percorsi senza una fine, un'avventura meravigliosa che mi fa piacere condividere con altri.

Ho studiato Lingua e Letteratura Italina e Storia dell’Arte all’Università di Udine e Padova. Ho anche ottenuto un master in Gestione della Cultura all'università di Maastricht. Ho molti anni di esperienza sulle spalle, come insegnante pubblica e privata ed organizzatrice di eventi culturali.

La mia passione per il vino ed enogastronomia mi ha portato a studiare come Master Sommelier, ed oggi sono orgogliosa di essere stata scelta come la rappresentante della Fondazione Italiana Sommelier in Olanda. Non c'è niente di meglio che una bella chiacchierata in italiano davanti ad un buon bicchiere di vino!

 

Hallo, mijn naam is Luisa en ik kom uit Rovigo, een klein stadje in het zuiden van Veneto, maar ik ben opgegroeid tussen Venetië, Padua, Bologna, Undine en Senigaglia. Ik ben getrouwd met Marco, die alleen de naam Italiaans heeft, maar hij is Nederlands. Ik ben in 2009 naar Nederland gekomen om Italiaanse kinderen die in Nederland wonen Italiaanse les te geven. In de loop van de tijd heb ik mijn werkterrein ook uitgebreid naar volwassenen. Sinds 2014 woon in België in de Voerstreek.

Ik vind het leuk om les te geven, omdat ik meer dan alleen informatie geef, ik leer van mijn studenten. Lesgeven en leren zijn twee wegen zonder einde, een prachtig avontuur dat ik graag met anderen deel. Ik heb Italiaanse taal- en letterkunde en kunstgeschiedenis gestudeerd aan de universiteiten van Udine en Padua. Ook heb ik een master Cultuurmanagement behaald aan de Universiteit Maastricht.

Ik heb vele jaren ervaring als openbare en privéleraar en organisator van culturele evenementen.

Mijn passie voor eten en wijn bracht me ertoe om te studeren als Meester Sommelier, en vandaag ben ik er trots op gekozen te zijn als vertegenwoordiger van de Fondazione Italiana Sommelier (Italiaanse Sommelier Stichting) in Nederland. Er gaat niets beter dan een gezellige babbel in het Italiaans onder het genot van een goed glas wijn!

amendola.JPG

Cristiano Amendola

Mi chiamo Cristiano Amendola, e sono di Napoli, città dove ho trascorso la prima parte della mia vita e dove ho ottenuto una laurea magistrale in Filologia Moderna. Sono arrivato in Belgio, a Liegi, nel 2014, per un dottorato di ricerca, e ho completato i miei studi a Oxford e Utrecht. Oggi vivo nella bellissima città di Maastricht, nel caratteristico quartiere Wyck, con la mia compagna olandese. Dopo avere viaggiato tanto, ho scelto di mettere radici in questa splendida città per le sue atmosfere “meridionali”, che riescono a farmi rivivere molte delle sensazioni che provavo nella mia città d’origine - anche se, devo ammetterlo, spesso ho nostalgia del meraviglioso mare del mio golfo.

Attualmente sono assegnista di ricerca presso l’Università della Basilicata, e docente a contratto di Filologia dantesca presso l’Università di Leida.  L’insegnamento dell’Italiano come lingua seconda è una passione che coltivo sin dai miei anni universitari, e già negli anni trascorsi a Liegi ho avuto la possibilità di tenere conferenze per la Società Dante Alighieri, società per la quale sono stato anche esaminatore PLIDA (Progetto Lingua Italiana Dante Alighieri). Diffondere la lingua e la cultura italiana del mondo è una delle principali missioni del mio lavoro.

 

 

Mijn naam is Cristiano Amendola en ik kom uit Napels, de stad waar ik het eerste deel van mijn leven heb doorgebracht en waar ik een masterdiploma in Moderne Filologie heb behaald. Ik kwam in 2014 naar België, Luik, voor een doctoraat, en voltooide mijn studies in Oxford en Utrecht. Tegenwoordig woon ik samen met mijn Nederlandse vriendin in de prachtige stad Maastricht, in de karakteristieke wijk Wyck. Na veel gereisd te hebben, heb ik ervoor gekozen om me te vestigen in deze prachtige stad vanwege de ‘zuidelijke’ sferen, waardoor ik veel van de sensaties die ik in mijn geboortestad voelde, opnieuw beleef – ook al moet ik toegeven, dat ik vaak de prachtige zee van mijn geboortestad mis.

Momenteel ben ik research fellow aan de Universiteit van Basilicata en adjunct-docent Danteske Filologie aan de Universiteit Leiden. Italiaanse les geven is een passie die ik sinds mijn universiteitsjaren heb gecultiveerd. In de jaren die ik in Luik doorbracht, kreeg ik de kans om lezingen te geven voor de Società Dante Alighieri, een vereniging waarvoor ik ook PLIDA-examinator (PLIDA=Progetto Lingua Italiana Dante Alighieri) ben geweest. Het verspreiden van de Italiaanse taal en cultuur over de hele wereld is een van de belangrijkste missies van mijn werk.

bottom of page