Externe activiteiten

Met Jac van den Boogaard naar Apulie

A P U L I E 2020   Programma (onder voorbehoud):

Dag 1 (17 mei ‘20): reisdag en overnachting in Bari Giovinazzo. 

Dag 2 (18 mei ‘20): ’s morgens rijden we naar Castello del Monte en vervolgens naar Barletta om de Romaanse Duomo en de keizerlijke kolos voor de San Sepolcro te bekijken. Lunch in Barletta. ’s Middags bezoeken we de Romaanse kathedralen van Trani, die welhaast met zijn basement in zee staat, en Bisceglie. We overnachten in Bari Giovinazzo.

Dag 3 (19 mei ’20): ’s morgens stadswandeling door de kasbahachtige binnenstad van Bari met het Castello Svevo, de Duomo en de San Nicola.  Lunch in Bari. Leuke restaurantjes aan de haven. ‘s middags bezoeken we twee Romaanse pareltjes: de kathedralen van Ruvo en Bitonto. In Ruvo bezoeken we ook het Museo Archeologico Jatta. We overnachten in Marina di Ostuni.

Dag 4 (20 mei ’20): ’s morgens rijden we naar Matera, de buitengewone stad vol grotwoningen en (2019) culturele hoofdstad van Europa. Lunch. Via Goia di Colle gaan we naar Alberobello, om de trulli-stad te bekijken en daarna eventueel het charmante witte dorpje Martina Franca beroemd om zijn heerlijke witte wijnen. We overnachten in Marina di Ostuni. 

Dag 5 (21 mei ’20): s’ morgens brengen we een bezoek aan het mooi gelegen vissersplaatsje Monopoli en we bezoeken het Castello van Conversano. Lunchen (indien mogelijk) in Locorotondo, o.a. om de heerlijke witte wijn te proeven (eventueel wandeling in dit witte plaatsje). ’s middags bezoek aan Ostuni met zijn kerkwaardige kathedraal, pleintjes en leuke straatjes. Overnachting in Lecce. 

Dag 6 (22 mei ’20): ’s morgens bezoek aan de schilderachtige haven stad Brindisi met o.a. het eindpunt van de Via App[ia. Lunch aldaar. ’s Middags naar het Castello di Oria  en Manduria met zijn (indien mogelijk) parco archeologico en centro storico. We reizen door naar Lecce.  ’s Avonds een sfeerwandeling door de verlichte stad. 

Dag 7 (23 mei ’20): een hele dag Lecce, de hoofdstad van Apulië, het Florence van het zuiden: twee stadswandelingen door de fraaie binnenstad van Lecce met bezoek aan het Romeinse theater en amfitheater, de Piazza Sant Oronzio, het kasteel van Karel V, zijn rijkdom aan palazzi en barokke kerken in de typische stijl van het ‘barocco Leccese’.

Dag 8 (24 mei ’20): ’s Morgens bezoek aan het barokstadje Nardò en aan het schilderachtige havenstadje Gallipoli. Lunchen aan het haventje. ‘s middags rijden we over Specchia en Capo S Maria di Leuca naar Otranto om het castellum en vooral de bizarre kolossale mozaïekvloer in de kathedraal te bekijken. Overnachting in Lecce.

Dag 9 (25 mei ’20): ‘s morgens bezoek aan  de abbazia Santa Maria delle Cerrate aan de kust en het wijnstadje Galatina met de fraaie fresco’s inde Santa Caterinakerk en tot slot de historische ondergrondse frantoio (olijfpers) van het barokke stadje Vernole. ’s Middags bent u vrij in Lecce. Overnachting in Lecce.

Dag 10 (26 mei ’20): we rijden naar Taranto om het archeologisch museum te bezoeken. Lunch aldaar. ‘s middags wandeling door de oude binnenstad. Indien mogelijk rijden we naar de Griekse tempel in  Metaponto en vervolgens door naar ons hotel in Bari Giovinazzo.  

Dag 11: (27 mei ’20) ’s Morgens vanuit Bari bezoek aan de ‘grotte di Castellana’ met zijn beroemde druipsteengrotten en vervolgens aanvaarden we de terugreis naar Nederland. Fine del viaggio.

Meer informatie klik hier.

Inschrijfformulier

Triëst: stad van schrijvers

Italo Svevo, Umberto Saba, James Joyce, Claudio Magris e.a.

lezing door Reinier Speelman, kenner Italiaanse literatuur

voordracht door Joop Keesmaat, acteur

beeldmateriaal

zondag 19 januari 2020 | aanvang 14.30 uur

 

 

De Italiaanse stad Triëst, gelegen aan de Adriatische Zee tegenover Venetië en grenzend aan Slovenië, was ooit een levendige havenstad in het uiterste zuiden van het Habsburgse rijk, een 

smeltkroes van Duitse, joodse, Italiaanse en Slavische cultuur. Een stad met vele beroemde koffiehuizen, die het in enkele decennia zou brengen tot een speerpunt van de nieuwste Italiaanse literatuur, patriottisch maar niet minder kosmopolitisch, open voor de laatste inzichten op wetenschappelijk gebied, zoals de psychoanalyse, maar ook een typisch Midden-Europees cultuurcentrum, dichter bij Wenen en Praag dan bij Rome. Niet voor niets werd Triëst ook wel ‘Wenen aan zee’ genoemd.

 

Hier schreven rond de Eerste Wereldoorlog de grote schrijvers en dichters Italo Svevo, vriend en model voor James Joyce, en later Umberto Saba hun romans, verhalen en gedichten. Tegenwoordig is onder meer Claudio Magris, vaak getipt voor de Nobelprijs, een belangrijke representant van Triëst, de stad die nu te boek staat als ‘een literaire hoofdstad in Midden-Europa’. Reinier Speelman, kenner van de Italiaanse literatuur, schetst een portret van de stad en zijn beroemde schrijvers. Met voordracht van acteur Joop Keesmaat, en beeldmateriaal.

 

Toegang: € 18,00

Locatie: literair theater Salon Saffier, Boorstraat 107, Utrecht. Meer informatie/reserveren: www.salonsaffier.nl | 030 6701020

HOVO cursus Jac van den Boogaard

Italië is de ‘vulkaan der muzen’! Italiaanse kunstenaars zijn vanaf het begin van de Renaissance (15e eeuw) toonaangevend geweest voor de ontwikkelingen in de Westerse kunst. In deze vijfdelige cursus komen vijf grote meesters uit de Italiaanse kunstgeschiedenis aan bod, hun leven, hun oeuvre en hun vernieuwende invloed.

1. Piero della Francesca, kunstschilder en wiskundige; Umbrische reus uit het Quattrocentro
2. Caravaggio, schilder tussen penseel en zwaard; meester van het chiaro scuro
3. Gian Lorenzo Bernini, beeldhouwer van de barok; Rome wordt een barokke stad.
4. Andrea Palladio, architect van de Hoog Renaissance; toonaangevend bouwmeester tot in de 20e eeuw
5. Antonio Canova, neo-classicistische sculptuur; de voorliefde voor de antieken in steen vervat

Bonnefantenmuseum 

19-02-2020 t/m 25-03-2020

Inschrijven op HOVO Limburg

Dante Sittard Culturele activiteit 31 januari 2020

Over Pausen als rotsen en Pausen als kiezelsteentjes / 
Dr. Math Osseforth, Hendrik ido Ambacht
Aanvang 19:30 uur. (Voorafgaand 19:00-19:30 uur Jaarvergadering Dante Alighieri Sittard)
Locatie: Trevianum Scholengroep Sittard, ingang Havikstraat, 2e verdieping.

De Paus is van oudsher het hoofd van de kerk, eerst van alle christenen, daarna van de katholieken. Christus zelve had Simon nota bene aangewezen om de rots te zijn waarop Hij Zijn kerk zou bouwen. Sindsdien hebben 265 opvolgers die verantwoordelijkheid op zich genomen. Maar voor sommigen was dat makkelijker en succesvoller dan voor anderen; de een werd inderdaad een echte rots, de ander kwam niet verder dan een puntig kiezelsteentje. Maar hun processie door de eeuwen is een bont verhaal van politiek, geschiedenis en kunst, van kruistochten en concilies, een verhaal dat Europa heeft gevormd vanuit de stad van Augustus en Tiberius. Luister en geniet van dat verhaal, want ook hiervoor geldt dat alles met alles te maken heeft.

Leden van Dante hebben gratis toegang. Aan niet-leden vragen we een donatie van Euro 3,00.

Dante Sittard: Italiaanse Barokmuziek 12 maart 2020

taliaanse Barokmuziek / Dantelid Harry Janssen uit Süsterseel (DE).

Aanvang: 19:30 uur
Locatie: Trevianum Scholengroep Sittard, ingang Havikstraat, 2e verdieping.

Tegen het einde van de 16e eeuw maakte de stijl van de Renaissance (stile antico), de polyfone stijl van meestal kerkelijke muziek, plaats voor de stile moderno, muziek bedoeld voor meer seculier gebruik. Pas in de 19e eeuw ging men deze stijlperiode “barok” noemen. Meestal wordt de barokmuziek tussen 1600 (de eerste opera) en 1750 (de dood van J.S. Bach) ingedeeld. De Barokmuziek had zijn oorsprong in Florence en verspreidde zich in de 17e eeuw langzaam over Europa. Vooral via de Europese vorstenhoven. Componisten en muzikanten waren meestal in dienst van een prins, hertog of koning. Feesten werden vaak opgeluisterd met speciaal daarvoor gecomponeerde muziekstukken. We lopen aan de hand van een aantal muziekstukken, in de vorm van video, door deze interessante muziekperiode. Van Claudio Monteverdi tot Bach en Händel. Van Mantua en Venetië naar Versailles, via Duitse vorstenhoven naar Engeland en eindigend in kasteel Twickel. De Italiaanse invloed wordt hierbij niet uit het oog verloren.

Italië evenement bij kasteel de Haar (Utrecht)

Nederlanders zijn graag in Italië, maar Italië is af en toe ook in Nederland te vinden! Tijdens het Italië Evenement komt dit veelzijdige vakantieland helemaal tot leven. Hier ontdekt, proeft, hoort en beleeft u Italië alsof u er echt bent.

Bent u toevallig in de buurt van Utrecht, of hebt u zin in een Italiaans evenement in het weekend van 15, 16 en 17 mei, ga dan naar dit Italië evenement. U vindt er ook een stand van de landelijke Dante Alighieri.

Meer informatie op de volgende website:

www.italieevenement.nl

Aan de hand van Couperus naar Toscane in 2020

Schrijver Louis Couperus (1863-1923) was dol op Italië. Hij hield van de zon, de mensen, de kunst, het landschap en het eten. Het Zuiden betekende voor hem een bevrijding uit de sombere benauwenis van zijn geboortestad Den Haag. Samen met zijn vrouw Elisabeth verbleef Couperus vele jaren in Italië, vooral in Rome en Florence. Over Italië schreef Couperus diverse moderne en historische romans en talrijke feuilletons, zoals die over zijn Italiaanse vriend Orlando. Wat zag, deed en at Couperus in Toscane, wat is daarvan in zijn teksten beland en wat kunnen wij daarvan tegenwoordig nog terugvinden? Die vragen vormen het uitgangspunt voor twee bijzondere 8-daagse rondreizen door Toscane, van 8 t/m 15 juni en van 28 september t/m 5 oktober 2020, georganiseerd door Liliane Berendsen-Remmers, eigenaresse van Specialitalia. Gaat u met ons mee op reis langs ‘blanke steden onder blauwe lucht’?

Meer informatie in deze folder.

Concorso "Sogno Italiano Cercasi"

Comitati esteri della Società Dante Alighieri zoekt deelnemers.

Hier de brief (in het Italiaans)

Italiaans leren in Urbino

Corsi di lingua e cultura italiana per stranieri presso l’Università di Urbino (Regione Marche)

Gent.mo Direttore,

sono Daniele Gramolini, Direttore di Lingua Ideale, Centro Universitario di Lingua e Cultura Italiana per Stranieri dell'Università degli Studi di Urbino Carlo Bo, Regione Marche.
La nostra Università diede vita a Lingua Ideale nel 2010, affinché promuovesse i corsi di lingua italiana a studenti stranieri universitari e non e di ogni età.

Con la presente sono lieto di poterle introdurre il nostro Centro, nell'intento di  instaurare una collaborazione e poter offrire ai suoi studenti di italiano corsi di alta qualità, tutti tenuti da docenti specializzati, di madrelingua italiana, e con esperienza di docenza in Italia e all'estero. Il quadro teorico-metodologico nel quale ci muoviamo privilegia l'approccio comunicativo.

La invito a prendere visione dei depliant allegati che contengono la nostra offerta di corsi relativi all'estate 2019:
-corsi di lingua e cultura italiana di gruppo a giugno e luglio; -corso di lingua e cultura italiana di gruppo di agosto, realizzato insieme alla preziosa collaborazione dei docenti del nostro Ateneo, che terranno seminari pomeridiani ed approfondimenti culturali di grande spessore; -Corso di Cultura Italiana Alla scoperta dell’Italia contemporanea in compagnia di Raffaello, realizzato con la prestigiosa Accademia Raffaello e la Galleria Nazionale delle Marche.

Gli studenti beneficiano dei seguenti vantaggi: a) Urbino è città universitaria particolarmente adatta a favorire un ambiente di studio armonioso ed a misura d'uomo; b) ogni iscritto usufruisce, a prezzi molto convenienti, di servizi mensa e servizi abitativi presso gli alloggi universitari; c) vengono rilasciati account internet gratuiti per il wifi all'interno degli edifici universitari.

Mi auguro che la nostra offerta incontri il Suo interesse e che possa divulgarla tra le persone interessate iscritte alla Dante Alighieri.

Rimango a Sua disposizione per qualsiasi eventuale chiarimento e mi auguro di ricevere una risposta positiva alla mia lettera.

Distinti Saluti
Dott.Daniele Gramolini

Centro di Lingua e Cultura Italiana per Stranieri
via Saffi, 42
61029 Urbino, PU - Italy
www.linguaideale.it

Italiaans leren in nationaal park Stelvio

In mijn maso (bergboerderij) in het Nationaal Park van Stelvio in Trentino, geef ik Ies in het Italiaans, uitsluitend aan kleine groepen van max. 3 of 4 personen.
Ik bied ook een extra aanbod van kruidentochten, kookworkshops en vertel-avonden.
(zie website: www.puntovaldirabbi.nl [1] )

 

Voor grotere groepen, bied ik een complete weekarragemenent in samenwerking met de locatiemanagers van" Mas de la bolp".
(zie website: http://www.masdelabolp.it/ [2])

 

Doelgroep: voor liefhebbers van de Italiaanse taal die van rust en natuur houden.

 

Voor nadere informatie over logies, activiteiten e.d. kunt u mij benaderen via mijn mailadres: mirellamattarei@gmail.com.

RAI UNO: Paesi che Vai

RAI UNO heeft een prachtige serie " Paesi che vai"  over de vele prachtige toeristische attracties in Italie.

Via deze link kun je de uitzendingen bekijken. Na eenmalig inloggen direct beschikbaar.

De uitzendingen zijn goed te volgen voor wie over een redelijke kennis van de Itailiaanse taal beschikt.

Please reload

Dante Maastricht

Info@dante-maastricht.nl

  • Facebook Social Icon

© 2016 Ontwerp Dante Maastricht.